Tragedija u Bačkoj Palanci: Sistem koji ne zakazuje



Tragedija u Bačkoj Palanci

Sistem koji ne zakazuje

Na pobunjene građane primenjen je ceo standardni arsenal, od spinovanja i drugih oblika sluđivanja, do različitih vidova pretnji. Dosad je uspevalo, da li će opet

Na prvi pogled – samo su imena žrtava nova, sve drugo što ovih dana potresa Bačku Palanku je već viđeno: bahati lokalni baron sa zaštitom centralne vlasti, javno preduzeće koje ne vrši svoju dužnost, batinaši koji disciplinuju građane...

A zapravo je sve bar za nijansu jezivije nego što smo navikli, o čemu govori redosled zbivanja: prvo je majka trinaestogodišnjeg dečaka poginulog zbog neobezbeđenog strujnog kabla - na isti način kao i njegov deda, nekoliko dana ranije - sugrađanima pobunjenim zbog nemara nadležnih, poslala podršku. „Molim vas kao majka koja je izgubila svog anđela da se skupimo u što većem broju i isteramo pravdu za našu decu“, napisala je na svom Fejsbuku.

Onda je unesrećenu porodicu posetio predsednik opštine Branislav Šušnica, čiju ostavku su odmah po pogibiji dečaka zatražili građani - među kojima i mladi Željko Pejčić koji je, zbog učešća na protestu, dobio grdnje i otkaz u Javnom komunalnom preduzeću Кomunalprojekt.

Na opšte iznenađenje, porodica je posle posete Šušnice promenila mišljenje, a dužnost da o tome obavesti sugrađane, tokom četvrtog po redu masovnog protesta, u petak, dobila je četrnaestogodišnja sestra stradalog dečaka: „Molim ljude da se protest prekine. Pravite sebi, a pogotovo nama, problem“, pisalo je, između ostalog, u kratkom tekstu koji je kroz suze uspela da pročita.

Deo okupljenih građana je taj obrt propratio zvižducima, a iz publike su se čuli i uzvici „Šušnica pisao“. U provladinim medijima odmah su osvanuli naslovi: „Sramota opozicije u Bačkoj Palanci – brutalno izviždana sestra tragično preminulog dečaka“.

To, međutim, nije bio jedini obrt koji je obeležio tragične i burne bačkopalanačke dane. U petak je najavljen dolazak premijerke Ane Brnabić, da bi vest odmah bila demantovana. Onda je portal 021.rs objavio dokaze (poziv novinarima) da poseta jeste bila najavljena, ali za subotu. U nedelju je predsednica Vlade Srbije ipak stigla u Bačku Palanku, ali nas o poseti, koja je uključivala i razgovor sa unesrećenom porodicom, nisu obavestili mediji, već sama premijerka, na svom Instagram nalogu. Pojavili su se komentari da je, zapravo, čekala da se steknu uslovi – da porodica koja je izgubila dva člana promeni mišljenje. I da poseta prođe bez novinara koji bi mogli postavljati pitanja.

Ono što se nije promenilo, jesu protesti: uprkos pretnjama „muškaraca u crnom“, građani su nastavili da se okupljaju, dajući do petka rok za ispunjenje zahteva. Ukoliko se to ne desi, najavili su radikalizaciju u vidu blokade puta. Osim ostavke Šušnice, građani traže smenu kompletnog opštinskog štaba za vanredne situacije, utvrđivanje da li postoji krivična odgovornost, pomoć AP Vojvodine i Republike u saniranju štete i otklanjanju opasnosti nastale usled snažne oluje i hitno slanje dodatnih ekipa EPS-a iz susednih opština.

Bes građana zbog izgubljena dva života posebno je podstakla informacija da je uklanjanje posledica oluje baš na mestu gde su poginuli dečak i njegov deda od nadležne institucije traženo čak 27 puta.

Neko je, ipak, drugačije video prioritete. Tom temom bavio se portal Bačka Palanka vesti, koji je preneo da su građani izrazili sumnju da je glavni prioritet bila čarda Florida Resort, u suvlasništvu Emili Šušnice, supruge predsednika opštine i predsednika opštinskog štaba za vanredne situacije. Portal je objavio i da je put ka čardi, koji vodi kroz urušenu šumu van naseljenog dela grada, raščišćen već dan nakon oluje. Šušnica je, međutim, za 021.rs rekao da na čišćenju puta ka čardi nije bilo angažovano nijedno javno preduzeće, a ista tvrdnja je stigla i iz same Floride Resort.

Piše: Vera Didanović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 11.8.2023.