DRAŽA PETROVIĆ - Srbija protiv Koraksa



Draža Petrović, kolumna za portal N1

U državi u kojoj predsednik te iste države gostuje na nacionalnim televizijama u terminima omeđanim rijaliti bahanalijama...

U zemlji, dakle, gde sa naslovnih strana režimskih tabloida sevaju razgolićene starlete i razgolićeni starletani, ravnomerno raspoređeni između priča o neverovatnim podvizima najvećeg među nama...

U državi gde neki ministri vole novinarke koje „lako kleknu“, a državne pare služe da se podstiču umetnička dela sa prelepim vulgarnim stihovima pesmica dražesnog naslova „Takita“, mada se ovo verovatno piše razdvojeno...

U državi gde po režimskim žutarama sve puca od stalnih goluždravih rubrika interesantnog naslova „Cica ubica“...

U državi, elem, koja prateći njene medije pre liči na jednu lajt Sodomu i Gomoru, u toj i takvoj državi, konačno je pronađen čovek koji širi razvrat, vređa žene i treba zbog toga da gori u paklu.

Zove se Koraks i u junu je napunio 90 godina. Već 70 godina crta karikature. Skoro 33 godine je omiljeni državni neprijatelj svake vlasti koju nacrta. Sem što je najstariji, svakako je i najveći srpski karikaturista svih vremena. Odmah tu je i veliki Petričić.

Koraks je, elem, u petak u sadejstvu sa svojim tradicionalnim saučesnikom, listom Danas, objavio karikaturu gde nepoznata ženska osoba doji mušku osobu koja liči na predsednika Vučića. Karikatura je izašla na naslovnoj strani kao ilustracija novinske priče o novom albumu Jelene Karleuše, jedne tradicionalno smerne osobe, takoreći osobe za primer, a taj album je, po svemu sudeći, državnim novcem potpomogao slobodarski Telekom Srbije.

I onda su, najpre naprednjaci, počev od lidera SNS Miloša Vučevića (kako to gordo zvuči) pa nadalje krenuli da padaju u nesvest i viču: „Ijuuuu“, da pominju majke, bake, sestre, koje je „uvredila ova karikatura“ – valja i podvući: OVA KARIKATURA.

Slične stvari su se dešavale i ranijih godina – sem renomiranog SNS-a, na razne karikature su padali u nesvest i predstavnici drugih uglednih svetskih organizacija, od Al Kaide do Islamske države i Tamilskih tigrova, kojima na vreme nisu objasnili da je karikatura umetnički žanr u kome je osnova preterivanje, dakle, nikako ne valja kada se tumače bukvalno.

Svaka dobra karikatura je provokacija. I nikada nikome nije naštetila osim onima koji su je nacrtali. Naravno, štetila je samo ukoliko su prethodno te karikature tumačili ljudi koji karikature ne shvataju, ili ih pak shvataju bukvalno. Najveći stručnjaci za bukvalno tumačenje karikatura bili su recimo rahmetli Abu Bakar al-Bagdadi, zatim članovi Glavnog odbora SNS-a, te Asocijacija likovnih kritičara srpskih tabloida.

Tako je i sada: Koraksovu karikaturu uz tekst o gospođi zvanoj Mala od skandala ili Mala od Telekoma, likovno je protumačila čak i Sandra Božić, naša poznata slikarka.

Nikoga od njih pre ove karikature nije potreslo što država podržava svetski novi album za koji su oni koji su ga preslušali napisali i ovo: „Novi album Jelene Karleuše, na koji smo čekali jedanaest godina, a koji je finansiran od strane državnog Telekoma i novca nas poreznih obaveznika, odnosno građana Srbije, u jednoj rečenici se može opisati kao potpuni kič, imitacija stranih zvezda u pokušaju i po svemu sudeći promocija nasilja. Slušanje pesme „Takita“, čiji naslov igrom reči može da se tumači i kao „Ta ki*a“ – dovoljno govori o celom albumu koji ima sličan prizvuk, ma o kojoj se pesmi radilo”.

Stihovi dotične “Takite” idu ovako: „Mm, takita-ta, Takita – volim da lomim ga, Mm-mm, ah-ah, takita – volim kad gruba sam, Ako nisi tri’es tri, me no likey, Nisi znao da sam takita junkie, Mm, ah-ah, mm, ah-ah”.

Ovi stihovi naravno ne vređaju žene, majke, sestre i sve ostale koje pominju naprednjački tumači Koraksovih karikatura. Valja podvući – KARIKATURA.

Pa hajd da im pomognemo – izvesni Vučić već 11 godina s*sa Majku Srbiju, iz nje je skoro sve is*sano, pa Majka Srbija polako ali sigurno počinje da liči na Jelenu Karleušu, koja je predanim hvaljenjem predsednika Vučića, i sama, posredstvom predsednika Vučića, počela da is*sava dostupna finansijska sredstva Majke Srbije.

I zbog svega toga što pre treba pokrenuti proteste “Srbija protiv Koraksa”. On je problem. Jer je to sve lepo nacrtao. A nekim ljudima mora da se nacrta...