Ivan Jevtović: Današnja šetnja je do prave adrese, u Pinku je ključ problema



Blokada auto-puta u Beogradu i Novom Sadu potpuno ima smisla i najvažnije je da održimo mir do ispunjenja zahteva, istakao je glumac Ivan Jevtović. On je dodao da je protest ispred zgrade Pinka prava adresa, na kojoj se nalazi ključ problema.

„Meni se veoma dopada što postoje neke nove, kreativne varijante, odnosno rešenja. Da mi kroz građansku neposlušnost koja je velika kreativna platforma koja je zagarntovana ustavom, odnosno imamo to pravo da tražimo nove mogućnosti i ovo me je podstetilo na ‘Žute prisluke’ pre nekoliko godina u Francuskoj. Sad možemo da napravimo neku paralelu – vidimo da se u Francuskoj dešavaju nemiri u kojim se ne da iskontrolisati to nasilje, a evo već mesec i po, dva veoma disciplinovano se traže neki zahtevi koji treba da se ispune“, smatra glumac Ivan Jevtović.

On ističe da ga protesti Srbija protiv nasilja podsećaju na proteste iz ’96 i ’97 kada su, kako kaže, postojala kreativna rešenja koja su osvetlila ovaj grad.

„Kao i večeras što je najavljena šetanja na pravu adresu. Ja mislim da je na toj adresi ključ problema“, objašnjava Jevtović.

Glumac smatra da će današnji protest čiji je kraj rute zgrada Televizije Pink okupiti sve više građana.

„Ja mislim da je on (Mitrović, prim.nov) svestan toga šta je učinio ovom društvu. Ono što je jedan od ključnih problema što mi 6. oktobra nismo zaključali tu firmu. Nisam dobio adekvatan odgovor zašto to nije urađeno. S obzirom da je već ’90ih kad se pojavio negativni fenomen tog medija, mi smo morali to da iskontrolišemo odmah. Iskreno se nadam da ta stanica mora da izgubi nacionalnu frekvenciju“, objašnjava on.

Jevtović smatra da je rijaliti program Pink Televizije inspirisao i prelio se na informativni program te televizije, pa se stoga i ne razlikuje mnogo od samog rijalitija.

„Ovo što se nama dešava je u velikom delu povezano sa tim šta se emituje na tom kanalu“, ističe glumac.

Kada je reč o napadima na glumce, kao i na činjenicu da se u poslednje vreme nisu meta tabloida, ali ni govornici na protestu, Jevtović smatra:

„Postoje tu dve stavke. Prava povezana sa pretnjama koje su moje kolege doživele i koje se u velikom broju dešavaju od strane lažnih profila. Ja sam to doživaljavao pre nekoliko godina u nekoliko navrata. I onda pošto su te poruke, slično kao što se dešavalo sada kolegama, bile stvarno neobjašnjive, negativne i strašne, bio sam u policiji, razgovarao sa ljudima i ti ljudi su kucali na vrata te gospode i oni su prestali.“

On dodaje da policija radi u našu koristi kao i da je to verovatno bio slučaj i sa poslednjim pretnjama koje su doživele negove kolege.

„A druga stvar, poslušnici vladajuće stranke u Skupštini su prestali da rade to jer su se opekli. Jer je vrlo brza reakcija mojih kolega u okviru pravnog sistema momentalno usledila. I oni su jednostavno shvatili da će mnogo da izgube tako da su svi ti ‘hrabri’ poslanici koji su tako silno i negativno krenuli na kolege, povukli se. Ne verujem da će skoro bilo ko da se pokuša išta slično. Ne radi se o tome da su se kolege povukle, nego da se reagovalo tačno i adekvatno i da sada idu procesi koji će da donesu određene posledice“, objašnjava glumac.

Policija kuca na vrata onima koji prete, navodi on.

„Država i državne strukture nisu stranačke. I ne smeju da budu i dan danas nisu. Ja sam se obratio i dobio adekvatnu pomoć. I verujem da se slično desilo sa kolegama. To što vladajuća struktura ima iluziju da smo svi u njihovoj vlasti i da raspolažu nama, ne. Ne raspolažu nama, ovde postoji pravo i ustav, kao i zakonske mogućnosti i mi koristimo to“, ističe Jevtović.

RTS je sistem koji već dugo ne funckioniše dobro i sve što se dešavalo ukazalo je na nesređenosti i da taj naš javni servis mora da se dovode u red, objašnjava on.

„Meni to nije jasno, mi godinama gladamo i verujemo da su to emisije RTS-a, a ispostavi se da nisu nego su emisije privatnih produkcija. Dajte da pustimo nekog čiku da to iščačka, nekog inspektora, da pročačka, pošto su na kraju krajeva to naše pare“, zaključuje glumac.

Izvor: N1 Beograd