Inspektor Mitić: Naša namera bila hapšenje Bratislava Gašića i Mirka Škera



Mitić je kazao da je njihova namera bila hapšenje tadašnjeg direktora BIA, a sada ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i Mirka Škera, koji se u više navrata nalazio u žiži javnosti zbog povezanosti s plantažom marihuane.

Reč je o nekadašnjem šefu beogradskog centra BIA, koji se i dalje nalazi u pomenutoj instituciji, ali je zasad neizvesno na kom mestu. O njemu se poslednji put govorilo maja 2021., kada je političar i potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, istakao da je Škero prisustvovao kolegijumu na kome je bio predsednik Aleksandar Vučić, tada ministar policije Aleksandar Vulin i šefovi u MUP i BIA, a kada je objavljen rat mafiji u Srbiji.

Aleksić, koji je 2019. godine izvestio javnost o rekordnoj zapleni na “Jovanjici”, izjavio je svojevremeno da je Škero ključna spona između političara i proizvodnje droge na “Jovanjici”.

O Mitićevoj izjavi da je intencija bilo hapšenje Gašića, govorio je i Koluvijin advokat Vladimir Đukanović.

„Ovo danas su nova saznanja, tvrdnjom da je Predrag Koluvija trebalo da bude drugooptuženi, ko je onda prvooptuženi? Hvala tužiocu što je pomogao odbrani. Da li vi nama saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Bata Gašić?, upitao je Đukanović.

Mitić je naveo i da su „imali posredna saznanja da službe bezbednosti ove države rade na likvidaciji Milenkovića i mene, ja sam to prijavio nadležnima, sudu i tužilaštvu“.

Dodao je da niko ništa nije učinio po tom pitanju.

„Što se tiče saslušanja u Tužilaštvu, imali smo osećaj da je tužilac Saša Drecun radio kao javna odbrana Koluvije. A saslušanje je vodila advokatica Zora Dobričanin. Kada bi se pomenula povezanost bezbednosne službe, Gašić, Aleksandar Tošić, uvek bi prekinula komunikaciju rečenicom: ‘Nećemo o tome’, što je tužilac oćutao i aminovao“, rekao je Mitić.

Posle pauze branioci su postavljali mnoga pitanja na koja predsednik Sudskog veća nije dozvolio Mitiću da odgovori.

Kako prenosi reporterka N1 koja je pratila suđenje, neka od pitanja su bila „koji deo biljke predstavlja opojnu drogu, kako zna da je to najveća plantaža droge u Evropi, kako se oseća tako ugroženim ako je oko njih bilo toliko policije“.

Nakon toga se razbesneo tužilac Saša Drecun, koji je takođe postavljao pitanja, na koja predsednik Sudskog veća nije dozvolio Mitiću da odgovori, navodeći da „sudnica nije mesto za razrešavanje njihovih međusobnih obračuna“.

Mitić je u prvom delu suđenja u Specijalnom sudu za predmet „Jovanjica“, a odgovarajući na pitanja branilaca, rekao da godinama traje pritisak na radnike tog odeljenja i da je u to uključena „državna mašinerija“, uključujući i medije.

On je negirao tvrdnje Koluvije da su ga terali da optuži za sve Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, dodavši da je to bilo jedno od pitanja na poligrafu u Sektoru unutrašnje kontrole, koje su svi ispitivani prošli.

Mitić je rekao i da je u kancelariji Koluvije u „Jovanjici“ pronašao ovlašćenje Vojnoobaveštajne agencije po kojem je Koluvija potpukovnik službe.

Građani i čelnici opozicije okupili su se danas u 9.00 pred početak nastavka suđenja, da pruže podršku inspektorima Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, koji već četiri godine trpe velike pritiske, kako od strane vlasti, tako i od tužilaštva.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u obraćanju je poručila da jedino javnost „drži glavu na ramenima“ Mitiću i Milenkoviću.

Okupljeni su pred sudom Mitića dočekali aplauzom i ovacijama, dok su prvooptuženog Koluviju dočekali zvižducima.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd