Dok je cvetala marihuana



NIN istražuje - Uloge rotiranih - ministra policije i šefa BIA - u Jovanjici

Dok je cvetala marihuana

Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, sa biografijama koje ih nisu preporučivale da vode bilo šta u sektoru bezbednosti, dvojac su sa kormilarom u Predsedništvu Srbije na istom zadatku - da kontrolišu sve istrage koje bi mogle da ugroze vlast

Dok su Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić menjali najvažnije funkcije u sektoru bezbednosti, na Jovanjici je cvetala marihuana. I nije samo ona cvetala, kako navode istražitelji na najvećoj plantaži ove ilegalne biljke u Evropi, već i organizovani kriminal, rat klanova, huliganske grupe, sumnjiva trgovina oružjem, kao i korupcija u svim sferama. 

Zauzimajući i dalje te pozicije, kako se Gašić nedavno pohvalio, koje niko pre njega nije imao (ministar unutrašnjih poslova i odbrane, kao i direktor BIA), ovaj dvojac sa kormilarom u Predsedništvu i dalje je na istom zadatku - da kontroliše sve istrage koje bi mogle da ugroze vlast. 

Ovako ih je Aleksandar Vučić menjao na najznačajnijim funkcijama u sektoru „sile“. Vulin, koji je od 1. decembra 2022. šef BIA, bio je ministar unutrašnjih poslova od 2020. do 2022 , a ministar odbrane od 2017. do 2020. Gašić, koji je ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi od 2022, bio je ministar odbrane od 2014. do 2016, a od 2017. do 2022. direktor BIA. Imali su različite biografije, za koje je zajedničko da ih baš ništa nije preporučivalo da vode bilo šta u sektoru bezbednosti. 

Vulin je političku karijeru započeo devedesetih na suprotnoj strani od tada velike većine mladih, jer je bio u zloglasnom JUL-u koji je vodila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića. 

Gašić je bio preprodavac kafe koji je nosio nadimak po proizvodu koji je nudio - Bata Santos. 

Ono što ih trenutno razlikuje je da se Vulin prvi našao na crnoj listi SAD, kako se navodi, zbog „međunarodnog organizovanog kriminala, ilegalnih poslova sa drogom i zloupotrebe javnih položaja“. Bliskost režimu u Rusiji, za šta se prvo uhvatila propagandna mašinerija srpske vlasti, samo je uzgred spomenuta. „Sankcije za Aleksandra Vulina naglašavaju odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da pozovu na odgovornost one koji su uključeni u koruptivne poslove koji promovišu vlastite političke programe i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, saopštilo je Ministarstvo finansija, dodajući da „ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regiji“. Ukratko, razvojni put Vulina, od kada je ponovo došao na vlast 2012, na zajedničkoj listi sa SNS-om, bio je od tetkinog deteta do baštovana u Jovanjici koji se našao na crnoj listi svetske sile. Osim što je kao ministar rada okopavao na Jovanjici, Vulin se, prema svedočenju inspektora Dušana Mitića, nije kao ministar policije oglašavao o bezbednosnoj proceni o ugroženosti ovog inspektora i njegovog nadređenog Slobodana Milenkovića.

U međuperiodu kada je Gašić već bio ministar policije, a Vulin još nije imenovan za šefa BIA novembra 2022., inspektor Milenković je otkrio da ga prate pripadnici ove tajne službe tako što je savladao jednog od njih. Iz BIA nikada nije stiglo objašnjenje. Nikada nije proverena tvrdnja, što je uobičajeni postupak, Marka Miljkovića koji je sa Veljkom Belivukom optužen da je vodio kriminalnu grupu, da im je Vulin kao ministar unutrašnjih poslova nudio da obezbeđuju imanje Jovanjica. Miljković je govorio o Jovanjici, ali indirektno, ne navodeći o kojoj plantaži je reč. Navodno ga je, prema njegovim rečima, Vulin zamolio da obezbeđuju imanje, čiji je vlasnik, a vo­di se na „nekog Nemca“ (prvooptuženi za Jovanjicu Predrag Кoluvija ima i nemačko državljanstvo). Miljković je tu navodnu ponudu odbio jer nisu hteli da rade zajedno sa agentima BIA. Dodao je: „Malo nakon tog razgovora dešava se hapšenje u tom gazdinstvu gde ja vi­dim iz medija i pustim mu poruku: ’Je l` ovo istina što se priča?’ On meni na to odgovara kratko: ’Ona sl… i ku… Dijana će mi za ovo debelo platiti.’ Posle toga nismo razgovarali na tu temu.“

Gašić se po sopstvenom priznanju kao direktor BIA dopisivao sa prvooptuženim za Jovanjicu Predragom Кoluvijom povodom dana ove tajne službe. Međutim inspektor Mitić, svedočeći pod zakletvom u postupku Jovanjica 1 naveo je da mu je Кoluvija pokazao mnogo sadržajniju prepisku sa Gašićem od navedene. Zanimljivo je da ni svi Кoluvijini telefoni nisu veštačeni, kao što uostalom nije veštačen ni jedan telefon predstavnika vlasti koji se spominju u slučaju Jovanjica. Mitić je svedočio da se na Jovanjici tokom akcije pojavio sada optuženi pripadnik BIA u Jovanjici 2 Aleksandar Tošić, koji se pozvao na rukovodstvo te agencije i tražio da čitav slučaj ne izađe u javnost. Svedočio je da je Tošićev nadređeni, Mirko Škero, šef Centra BIA Beograda, potom preko telefona isto tražio od inspektora Milenkovića, navodeći da je tako rekao Gašić, tadašnji direktor tajne službe. Da je Gašić, kome je Skupština ukazala poverenje istog dana kada je hrabra policajka iz Valjeva Кatarina Petrović poslata u zatvor, ipak, na tankom ledu ukazuje završetak svedočenja Mitića. „Naša namera je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića“, posle čega su se „multiplikovali pritisci prema nama“, rekao je Mitić. Treba imati u vidu i da Slobodan Milenković, načelnik 4. odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije koje je otkrilo Jovanjicu, tek treba da svedoči. Funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović u ulozi Кoluvijinog advokata nazvao je svedočenje Mitića „pokušajem državnog udara“, jer je policija „po nečijem nalogu trebalo da napadne BIA“. Upadljivo je bilo da je na suđenju odbrana Кoluvije više vremena u ispitivanju inspektora Mitića posvetila zastupajući Gašića, Vulina i brata predsednika Andreja Vučića nego njihovom branjeniku. Neobjašnjeno je kako ni MUP ni BIA, što je inače uobičajeno, nisu barem videli ogromnu potrošnju struje na Jovanjici. Vulin i Gašić, osim što su bili kolekcionari funkcija u sektoru „sile“, to su bili i u nerazjašnjenim aferama.

Piše Vuk Z. Cvijić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 20.7.2023.