TEOFIL PANČIĆ - Tako funkcioniše nacionalizam: nisu važni odnosi među državama, nego "naš narod“ i lažno pokroviteljska briga za njegovu kulturu, jezik, identitet, tradicije, svetinje...



Teofil Pančić, kolumna Kulturni gnevnik za portal nedeljnika ''Vreme'', 25. jun 2023.

Premijer susedne države Andrej Plenković bio je prvi put u poseti Srbiji. Tako glasi vest, ali vest nije baš tačna, a naročito nije precizna.

Plenković, naime, nije posetio ni zemlju ni državu Srbiju nego etničke Hrvate koji žive u Srbiji. U Subotici im je, kao neki deda mraz iz matice, otvorio kuću koja se zove "matica“, a koju je Hrvatska finansirala, i potom se vratio kući.

Ni Aleksandar Vučić nije drugačiji: on baš i ne voli da posećuje susedne zemlje (Hrvatsku naročito), ali zato obožava da posećuje Srbe u susednim zemljama, zamišljajući sebe kao njihovog sveca-zaštitnika. 

Tako funkcioniše nacionalizam: nisu važni odnosi među državama, nego "naš narod“ i lažno pokroviteljska briga za njegovu kulturu, jezik, identitet, tradicije, svetinje...

To trajno truje odnose na Balkanu, i pošto nikako da nađemo političko rešenje za taj problem, predlažem aritmetičko: da se svi građani Srbije izjasne kao Hrvati, a da se svi građani Hrvatske izjasne kao Srbi. 

Tako će najzad naši očusi iz susedstva morati da povedu računa o nama.