Skupština se pretvorila u nasilje SNS-a i cirkus: Milenko Jovanov vrišti i urla, Orlić vređa opoziciju i gasi im mikrofone



Poslanik Radomir Lazović podsetio je vlast na katastrofalne rezultate u borbi protiv nasilja u prethodnim godinama i objasnio da građane boli to što vlast ne planira ništa posle svih tragedija.

Naprednjaci urlaju dok Lazović govori

Poslanici u Skupštini Srbije nastavljaju danas raspravu o formiranju Anketnog odbora zbog tragedija u školi "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca. Maratonska sednica počela je još pre dve nedelje, a do sada se raspravljalo o Izveštaju Vlade o stanju o bezbednosti u državi, kao i o izveštaju REM-a. Iako se raspravljalo, još uvek nikakav zaključak nije donet. Jučerašnje zasedanje obeležila je burna rasprava, a nakon zasedanja bivši poslanik SNS-a Janko Langura verbalno je napao ispred Skupštine poslanika Radomira Lazovića. U društvu Langure, bio je i poslanik vladajuće stranke Milimir Vujadinović iz SNS-a.

Naprednjaci urliču sa svojih mesta, Orlić ignoriše

U jednom trenutku Radomir Lazović je pokušao da sugeriše predsedavajućem Vladimiru Orliću da reaguje zbog toga što ga ometaju poslanici vladajuće koalicije, ali on je ignorisao njegovo obraćanje.

"Izvinite, predsedavajući. Je l' spavate? Izvinite što vas budim? Možete li utišati vaše kolege? Dragi građani, u ovom trenutku se s druge strane čuje žamor, pretnje, uvrede. Neki veseli skup je u pitanju, uprkos tragedijama koje smo preživeli. Pokušao sam da utičem na predsedavajućeg da to utiša, ali on očigledno nema nameru", rekao je Lazović.

"Je l' može neko da snimi ove bukadžije i huligane"

Dok je Lazović čitao predloge srednjoškolaca kako da se reši kriza u društvu, naprednjaci nisu prestajali sa vikom. On je u jednom trenutku pitao da li neko može da ih snimi.

"Da li neko može da snimi ove bukadžije i huligane? Ljudi, šta vam je? Je l' ovo Skupština? Smirite se, šta vam je", rekao je on.

Lazović govori, naprednjaci viču

Dok je narodni poslanik Radomir Lazović govorio o zahtevima protesta, poslanici vladajuće koalicije su dobacivali sa svojih mesta i vikali, ali nijednom nije opomenuo predsedavajući Vladimir Orlić. 

Lazović je na sednici parlamenta rekao da građani traže hitno ukidanje nasilja na programima televizija sa nacionalnim frekvencijama.

"Pojedini poslanici SNS-a iz ovog saziva ovde su vam učesnici 'Farme' i moramo razumeti da oni imaju emotivnu vezanost za rijaliti programe. Zbog toga ih oni brane. Hteo bih da objasnim nešto, kad oni kažu da bi trebalo ukinuti sve rijaliti programe... Nama je svejedno šta je forma programa... Nas interesuje ono što je njegova suština, ako je suština nasilje, pa zar nije normalno da neko ustane i kaže da to nije u redu", rekao je Lazović.

Lazović: Apsolutna vlast znači apsolutnu odgovornost

"Stanite, zaustavite vaše urlike. Zaustavite propagandnu mašineriju kojom obasipate nasiljem Srbiju. Zaustavite se, pogledajte se u ogledalo koje ste stvorili. Srbija je na najnižim granama. Zuastavite mašinu koja je dovela do toga da nam je 18 umrlih i 20 ranjenih. Ljudi, niko ne kaže da ste vi učestvovali u tome, ali ste odgovorni, jer ste vi vlast. A kad imate sve poluge sistema otete, kad ste svaku poru društva zapušili vašim interesima, onda imate aspolutnu vlast. Onda imate to da vam na zidovima Beograda piše da apsolutna vlast znači apsolutna odgovornost. Zato imate stotine hiljada ljudi na ulicama, zato imate apel akademske zajednice, zato imate zahteve studenata, zato imate sindikate koji zahtevaju promene. Zato će i promene doći, jer se vi više ne pitate", rekao je Lazović naprednjacima.

Lazović pročitao proglas akademske zajednice

Oko 500 članova akademske zajednice do sada je potpisalo proglas kojim se pruža podrška građanskim protestima „Srbija protiv nasilja“. Radomir Lazović je pročitao njihov proglas.

U proglasu se ističe da potpisani nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, svesni odgovornosti koju nosi akademski poziv, pružaju punu podršku zahtevima građanskih protesta koji se već pet nedelja odvijaju na ulicama naših gradova.

„Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa „nacionalnih frekvencija“ koje su javno dobro. Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost“, piše u proglasu.

Na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, kako se dodaje, predstavnici vlasti su odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje.

Milenko Jovanov, Nataša Jovanović i Vladimir Orlić demonstrirali zašto su naprednjaci šampioni uvreda i spinovanja

Milenko Jovanov, poslanik SNS, rekao je da je tokom Lazovićevog govora "pao šer prenosa Skupštine za 30 odsto", te da Lazović "čita govor od juče". On je optužio Lazovića da ih naziva stokom, ovcama i naprednjačkom bagrom. Nataša Jovanović otišla je korak dalje, pa je rekla da je "Lazović tikvan i bukvan". Predsedavajući Vladimir Orlić ni ovom prilikom nije reagovao, a poslanici opozicije sugerisali su mu da ignoriše Poslovnik.

Izvor: Nova.rs