Protest u Nišu: Bolje biti pijan – nego sendvičar



Na protestu "Srbija protiv nasilja - Niš protiv nasilja", okupio se veliki broj građana. Nakon okupljanja su demonstranti prošetali glavnim gradskim ulicama. Najpre do Palate pravde, gde su stajali 15-ak minuta, a onda je kolona nastavila do kabineta gradonačelnice, gde su pročitani zahtevi građana.

Ono što je bilo zanimljivo uoči početka govora je da je naišla grupa studenata sa transparentima, a jedan od njih je: „Bolje biti pijan – nego sendvičar“, i studenti se nalaze na čelu protestne kolone u ovom gradu.

Asistent na Matematičkom fakultetu Vukašin Stanojević, koji se obratio na skupu, podsetio je da je moralna i građanska dužnost da se ustane protiv nasilja.

„Ne zaboravite, što veći ugled, to veća moć i veća odgovornost. Zato je izuzetno bitno da ovaj protest pored glumaca podrži što veći broj profesora i muzičara i ja ih pozivam da stanu uz nas“, kazao je Stanojević.

I u Nišu se okupio veliki broj građana. Demonstranti su i u tom gradu prošetali glavnim gradskim ulicama.

Dodao je da su trenutno najponiženiji oni koji rade u prosveti i poseban poziv je uputio njima da se pridruže protestu.

„Obraćam se i onima koji kažu da su apolitični i podsećam ih da je sve politika i da je ona proizvela ovakvo društvo. Na svima nama je da rasterujemo strah i beznađe. Ovo zlo se ne održava zahvaljujući manjini zaslepljenih, već većinom beznadežnih. Pozovite ih da se svi zajedno borimo za bolje“, kazao je Stanojević.

Demonstranti su prošetali do Palate pravde, gde su stajali 15 minuta, a onda je šetnja išla do kabineta gradonačelnika, gde su  pročitani zahtevi građana.

Izvor: N1 Beograd, FoNet