Modrić je odavno trebao biti izbačen iz reprezentacije. To je jasno i bez optužnice



Piše: Zvonko Alač, za Index.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću u lipnju 2017. podiglo novu optužnicu protiv Luke Modrića, kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida, te Dejana Lovrena, bivšeg reprezentativca Hrvatske koji se nakon SP-a u Kataru prije pola godine oprostio od reprezentacije i igra za Lyon.

Modrić je u Uskoku uvalio Mamića, a na suđenju ga je spašavao

Za ovo kazneno djelo Modrić i Lovren već su bili optuženi ranije, u ožujku 2018. godine. Međutim, te su optužbe odbačene nakon što su podignute jer je sud ocijenio da su preuranjene. Prva optužnica je odbačena jer sudski postupak protiv Mamića nije bio okončan, ali dvije godine kasnije, nakon što je Zdravko Mamić za izvlačenje 118 milijuna kuna iz Dinama pravomoćno osuđen na 6.5 godina zatvora, a njegov brat Zoran na četiri godine i 10 mjeseci, podignuta je nova optužnica.

Sad se Modrića i Lovrena opet tereti da su lažno svjedočili tijekom suđenja Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, u slučaju iznošenja 118 milijuna kuna iz Dinama, prema tvrdnjama tužiteljstva. Točnije, Modrić i Lovren na sudu su u ljeto 2017. svjedočili potpuno različito od onog što su tvrdili tijekom ispitivanja u Uskoku tijekom istrage protiv Mamića u ljeto 2015. U istrazi su njihove izjave bile prilično inkriminirajuće za Mamića, no onda su tijekom glavne rasprave na sudu obojica iznijeli različite tvrdnje od onih koje su dali tijekom istrage, posebno Modrić, te su tako išli u korist Mamiću.

Modrić otkazao odvjetniku koji je rekao da njegov klijent nije imao primjedbi na zapisnik svog iskaza u Uskoku

Na suđenju je Modrić tvrdio da se ne može sjetiti onoga što je izjavio tužiteljima tijekom istrage. Modrić i Lovren nisu objasnili potpuni nesklad između njihovih svjedočenja u Uskoku i na sudu. Bivši Modrićev odvjetnik Davor Radić, koji je s njim bio na ispitivanju u Uskoku, rekao je da je Modrić rekao sve što je ondje ušlo u zapisnik te kako je taj zapisnik dva puta pročitao, potpisao se na svaku njegovu stranicu i rekao da nema primjedbi. Modrića su nakon toga preuzele odvjetnice Laura Valković i Ana-Marija Gospočić, koje su Radića prijavile Hrvatskoj odvjetničkoj komori zbog odavanja odvjetničke tajne.

Najbolji nogometaš svijeta tresao se pred Mamićem

Ovdje ćemo završiti s pravničkim jezikom i začkoljicama te do kraja pisati onako kako svi razumiju. Svi koji su slušali i gledali Modrića tijekom svjedočenja za Mamića na suđenju osjećali su ogroman tuđosram. Tip koji će godinu dana kasnije biti proglašen najboljim nogometašem svijeta i koji je i te 2017. bio zvijezda najvećeg kluba na svijetu, s kojim je upravo postao prvak Španjolske i Europe, kapetan reprezentacije Hrvatske i koji je tada imao gotovo 32 godine, tip kojem se i tada klanjao cijeli nogometni svijet, bio je manji od makovog zrna pred jednim kriminalcem iz balkanske pripizdine.

Modrić se na klupi za svjedoke tijelom sklupčao, a facom izobličio koliko je bio usran zbog i od tipa na optuženičkoj klupi iza njega. Modrićev govor tijela, točnije njegova potpuna obamrlost te posljedična verbalna mutavost, meni su se u sjećanje usjekli daleko više od "ne znam" i "ne sjećam se", koje je Modrić redao kao na traci na pitanja postavljena mu na sudu pazeći da ne uvali Mamića. Druga od ovih rečenica ušla je u popularnu kulturu i poslala fraza, "running gag" kada se sprda Modrića. No to se od sljedećeg ljeta, 2018., više nije smjelo raditi.

Kako je "Mamićev bankomat" i čovjek zvan "Ne sjećam se" postao hrvatski Isus?

Modrić je time što je Hrvatsku vodio do svjetskog srebra, zbog čega je proglašen najboljim igračem SP-a te konačno i Zlatnom loptom, najboljim nogometašem svijeta, postao hrvatski svetac. Ikona ranga heroja Domovinskog rata. Za samo godinu dana Hrvatska je s tako tipično hrvatskim pamćenjem čovječje ribice potpuno zaboravila na sramotno ponašanje Modrića na sudu. Još jednom karakteristikom naroda na ovim prostorima, ekspresnom amplitudom od depresije do euforije, Modrić više nije bio "Mamićev bankomat" i "tip koji se zove Ne sjećam se", nego beatificirani nacionalni junak, idol i uzor. 

Cijelu ljagu s njega su oprali i na pijedestal sveca uzdigli serija od nekoliko utakmica na SP-u, ondje jako sretno izboreno finale te nezasluženo osvojena Zlatna lopta. Postao je heroj, mit i dogma. Onaj u kojeg je zabranjeno sumnjati, a posebno optuživati ga. Uzimam si za pravo misliti ono što sam mislio i tada, da je i zbog toga u jesen 2018. zagrebački Općinski sud odbacio spomenutu optužnicu za davanje lažnog iskaza protiv njega i također ekspresno uzvišenog Lovrena, što je u zimu iste godine potvrdio i Županijski sud.

Da, sudovi se prilikom odluka vode zakonima i oni su jedino bitni, ali na sudovima rade i odluke donose ljudi. Zamislite kako bi bilo osobi koja bi krajem 2018. potvrdila optužnicu kojom se nacionalni junak i svetac optužuje za nedjelo koje onom koji ga je počinio može donijeti pet godina zatvora. 

Modrić je na SP-u 2018. zapeo da spere ljagu sa sebe i da se Hrvatska više ne sjeća kakav je bio na slikama iz ovog teksta

Tvrdio sam u ljeto 2018., a tvrdim i sada, da je Modrić na SP-u Hrvatsku vodio do "srebra zlatnog sjaja" ne toliko zbog Hrvatske, nego da spere ljagu sa sebe. Znao je da će kada to učini pred navijačima, koji nakon nekoliko dobrih utakmica na SP-u zaborave da si držao ljestve u najvećoj pljački u povijesti hrvatskog sporta, posljedično biti pošteđen ili blaže gledan na sudu. Točno tako je i bilo. Iako je tužiteljstvo u optužnici iz ožujka 2018. za njega tražilo uvjetnu kaznu, nakon što je iste godine postao nacionalni junak, na sudu nije prošla ni ta razblažena optužnica. 

Ipak, postoji nemali broj ljudi kojima se nakon Modrićevog i Lovrenovog gadljivog, ali kako vidimo i utuživog performansa na sudu, zgadila fama oko vedeta reprezentacije, to jest opća amnezija oko onog što su izvodili na suđenju za pljačku Dinama i njihovo isključivo nekritičko slavljenje. No ako imate imalo mozga i obraza, ono što su i kako Modrić i Lovren radili na suđenju Mamiću te što se sve ondje oko njihovog udjela u velikoj pljački otkrilo ne može se zaboraviti. Ništa što dobro na terenu nakon toga naprave to ne može zasjeniti.

Tipovi koji na suđenju Mamiću svjedoče za njega ne mogu biti heroji

Vi ste možda gledajući SP 2018. vidjeli kako Lovren fenomenalno oduzima prednost Kaneu ili Modrića kako jednim dodavanjem siječe dansku obranu, ali ja sam u tim trenucima vidio ono što mi od ljeta 2017. padne na pamet i pred oči svaki put kada ih netko spomene. Kako se te megazvijezde, "zapovjednik obrane" poznat po tome da "nema dlake na jeziku" (osim kada gromoglasno šuti o ključnim likovima) i "vođa Hrvatske kojem se skandira na svakom stadionu na svijetu" pred cijelom Hrvatskom i svijetom otkrivaju kao sudionici u onome što su Mamići izvodili te ponižavaju ne bi li spasili Mamića u pljački stoljeća.

Na sudu, svjedočeći pod prisegom da govore istinu i pod prijetnjom kaznenog progona ako budu lagali. Meni takvi tipovi ne mogu biti heroji. Nema te Zlatne lopte ni presječenog dodavanja koji mogu isprati ono što su prije toga godinama radili za Mamiće. Ne samo na suđenju nego i, kako su sami svjedočili te uhvaćeni prisluškivanjem (Lovren) rekli, na bankovnim šalterima i tko zna gdje sve ne. 

Za poimanje onog što su napravili Lovren i Modrić potpuno je nebitno je li sada ili ikada protiv njih podignuta optužnica, hoće li ona biti potvrđena ili ne te hoće li oni biti osuđeni ili oslobođeni. Svi koji vidimo i čujemo i koji se sjećamo, znamo što su izvodili za Mamića na sudu i kako su pri tome izgledali. Kada imaš oči, uši i mozak, ne trebaju ti tužiteljstvo, sud, državni ili privatni odvjetnik kako bi ti stvorili mišljenje i stav o onome što je jasno.

Ne budimo modrići, ne zaboravimo Lovrenove bisere sa suđenja

U ovom slučaju načelo "nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno" ne znači puno. Daleko više od njega govori pogled na Modrića i Lovrena na suđenju te slušanje što su i kako govorili. Kad smo kod Lovrena, ne budimo modrići, ne zaboravimo najjaču scenu vezanu za njega s tog suđenja. Sjećate se kako su Mamiću tijekom ročišta iz spisa ispali šalabahteri kojima je "igračkog i ljudskog predvodnika ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu" pripremao na iskaz? Na njima je Lovrenu zapisao kako će na suđenju odgovarati na pitanja. 

Sad se, nakon podizanja ove optužnice, raspravlja treba li Modrića izbaciti iz reprezentacije. To se radi samo dva tjedna nakon što ga je cijela država na koljenima molila da u njoj ostane iako može biti otac nekolicini kolega iz nacionalne momčadi. Pa, da je ovo normalna država i da se radi o reprezentaciji normalnog saveza, Modrića je iz nje trebalo izbaciti prije SP-a 2018. jer se tada na suđenju Mamićima otkrila njegova velika uloga u cijelom slučaju. 

Sve se to zaboravilo zahvaljujući tome što su u Hrvatskoj superzvijezde nogometne reprezentacije izuzete ne samo od kaznene odgovornosti nego od ikakve javne kritike ili prozivke. U balonu u kojem obitavaju izloženi su tek neprestanom gnjusnom ulizivanju ekipe koja ih opslužuje. Od saveza, preko "konstruktivnih" medija, do svite njihovih redikuloznih slugu koja im po svijetu nose kofere i odlično obavlja uloge dvorskih luda.

Krug kojim ih se čuva zatvaraju izbornik Ponizni i navijači kojima su bitne samo kockice i pobjede. O tome kako se nogometna reprezentacija Hrvatske i njene legende poimaju među narodom najbolje svjedoči ton i teza priopćenja Hrvatskog nogometnog saveza povodom podizanja optužnice protiv Modrića i Lovrena. S obzirom na to da je indikativno i reprezentativno za širu sliku, prenosimo ga u cijelosti: 

Priopćenje HNS-a govori sve o tome kako se tretiraju Mamićevi pomagači

"HNS DAJE PODRŠKU MODRIĆU I LOVRENU. Hrvatski nogometni savez primio je na znanje informaciju kako je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, Luke Modrića i dugogodišnjeg reprezentativca Dejana Lovrena. Hrvatski nogometni savez u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekujemo da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima Republike Hrvatske, neovisno o imenu i prezimenu. Kao osvajači srebrne i brončane medalje na FIFA svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. No, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos te pravnu sigurnost. Stoga Hrvatski nogometni savez daje punu podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu te ćemo biti na dispoziciji za pružanje pomoći dvojici legendarnih Vatrenih tijekom procesa."

Što su "ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu" napravili na suđenju Mamiću?

Ovo je doista sve što trebate znati o tome tko su i što Modrić i Lovren prosječnom Hrvatu. Vrhunac je rečenica: "Kao osvajači srebrne i brončane medalje na FIFA svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa." Oni su, dakle, pred zakonom kao svi ostali građani, ali neka fanovi "Vatrenih" i suci ne zaborave da su prije svega "ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu". 

Istina. Međutim, činjenica je i da su Modrić i Lovren pomažući Mamiću u njegovoj pljački i lažući za njega na hrvatski nogomet i državu pljunuli.