Jelena Zorić: Postojao je plan da se Jovanjica zapali i unište dokazi



Jelena Zorić, novinarka nedeljnika "Vreme" i BIRN-a, izjavila je u "Utisku nedelje" da je, prema nekim njenim saznanjima, postojao plan da se zapali "Jovanjica", te da su zbog toga policijski inspektori pazili da do toga ne dođe.

Zorić je podsetila da se za „Jovanjicu“ danima nije znalo i da tužilaštvo nije davalo odobrenje policajcima da iseku biljke na tom imanju, kao i da su biljke posečene tek kada su informacije o „Jovanjici“ došle do javnosti.

„Tužilaštvo nije davalo odobrenje da se biljke iseku, a oni su imali dojavu da će dokazi biti uništeni i dronovi su leteli po ceo dan i celu noć. Po nekim mojim saznanjima, postojao je plan da se zapali ‘Jovanjica’ i da se zapale dokazi i onda su sami inspektori Četvrtog odeljenja dozivajući svoje kolege i posmatrajući te dronove, pazili da li će ti dronovi ispustiti nešto zapaljivo i tražili su kontakt sa tužilaštvom da se biljke poseku i da se dođe o dokaznog materijala“, rekla je Zorić u „Utisku nedelje“ govoreći o svedočenju inspektora Dušana Mitića o slučaju „Jovanjica“, piše Nova.rs.

Ona je istakla da je na nju svedočenje inspektora Mitića ostavilo utisak da govori istinu i da je imalo „početak i kraj priče“.

Sa druge strane, Zorić je navela i da je u odbrani vlasnika „Jovanjice“ Predraga Koluvije „nedostajalo jedino da se još nije susreo sa vanzemaljcima“.

„Njega su napadali Amerika, čitav zapadni svet, nevidljivi neprijatelji, policija i da su preko njega hteli da izazovu infarkt kod predsednika i te sulude priče koje nisu imale ni početak ni kraj“, rekla je ona.

Jelena Zorić je navela i da je i inspektor Mitić rekao da su znali da je obezbeđenje na „Jovanjici“ bilo naoružano, a Koluvija se pravdao time da su imali naoružano obezbeđenje navodno zbog „krađe povrća“.

„Koluvija je na to rekao da su bili neki Romi, jedna majka sa decom se probijala između ograde, pa im je krala krastavac i paradajz, pa da bi se zaštitio od Roma, on je uzeo bivše SAJ-evce. Inače, nije se izrazio Romi nego je pričao o njima prilično uvredljivo“, rekla je ona.

Zorić je dodala i da poruku za policajce imao i Koluvijin kum.

„Kako su policajci sve više ulazili u pretres, Koluvijin kum Sergej Mrđa je rekao ‘niste normalni, ne znate koga hapsite, sve će da nas pobiju’ i on je njima poslao prvo upozorenje šta može da se desi zbog tog ulaska, a na pitanje koga, rekao je ‘i vas i nas’. Sve vreme se govori o tome i to je istina, da je policajcima život ugrožen i to javnost nikada ne bi saznala da nisu oni u jednom momentu angažovali Zdenka Tomanovića koji nas je obavestio da postoji ozbiljna informacija da je policajcima ugrožen život i da je naručeno njihovo ubistvo od dela bezbednosih službi u Srbiji. Zahvaljujući advokatu Tomanoviću, ali i novinarima koji su obavestili javnost, njima su sačuvani životi“, rekla je Zorić.

Zorić demantuje Koluviju

Jelena Zorić je krajem 2020. godine prijavila pretnje koje joj je uputio tadašnji advokat Predraga Koluvije Svetislav Bojić.  On joj je, prema njenim rečima, prišao po završetku suđenja u slučaju „Jovanjica“ i rekao: „Molim te budi precizna i pazi kako izveštavaš“, kao i da se njegov klijent „moli za njeno zdravlje“.

Komentarišući izjave Predraga Koluvije, koji se uključio u emisiju tokom večeri i rekao da nije mogao joj preti jer je nije ni poznavao, Zorić je rekla da nije istina da je lagala za te pretnje.

„Ja sam to od reči do reči rekla kako je bilo, taj čovek je otišao posle moje prijave u policiju i od reči do reči potvrdio da je to rekao, ali je rekao – ja to nisam tako mislio, ali je ona to tako doživela. A kad smo ušli u sudski proces, on je rekao da ja sve lažem,. da se mi nismo čak ni sreli ispred Specijalnog suda i da traži da se pokaže snimak ispred suda. A onda smo saznali da tog dana kada je tužilaštvo tražilo taj snimak, sudija je odgovorio da ga je baš dan ranije obrisao“, ispričala je Zorić.

A tokom procesa je, dodaje, priznao da to sve jeste rečeno.

„I na kraju ga je sutkinja oslobodila, rekla je da nije u redu to što mi je rekao, ali da naš zakon prepoznaje samo izričitu pretnju protiv života i tela, a da je ovo bilo tako uvijeno u celofan“,  kazala je Zorić.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd