Iz budžeta Srbije još četiri miliona evra za gradnju Hrama Svetog Save



Novih 472 miliona dinara za Hram Svetog Save u Beogradu, i to je odluka Vlada Srbije, a ta sredstva su kako piše u Službenom glasniku, bila opredeljenja u okviru razdela za Ministarstvo rudarstva i energetike, a Vlada odlučila da ih prenese u tekuću budžetsku rezervu, a zatim da ih donira Crkvi. 

Još četiri miliona evra za Srpsku pravoslavnu crkvu, tačnije za izgradnju Hrama Svetog Save, tako je odlučila Vlada Srbije i to ne prvi put.

– Pominje se da je to više od 50 miliona, plus ova četiri, to je jedna problematika što mi ne znamo da li je investicija u Hram Svetog Save očigledno rastegljiv pojam. Druga stvar je da i dalje imamo decu koja se leče sms porukama, imamo veliku potrebu za novcem zbog poplava na jugu Srbije i imate devojčicu koja prodaje krofne da bi izlečila svog oca, imate puno socijalnih problema i imae nečiju odluku koja je bez nekog posebnog pokrića, bez transparentnosti – rekao je Vladimir Kovačević, ekonomista iz „Da se struka pita“.

Proteklih godina Vlada Srbije redovno je iz budžetske rezerve prebacivala po nekoliko miliona evra Generalnom sekretarijatu, koji je potom taj novac donirao SPC-u.
 
Prošle godine je na ovaj način dato 600 miliona dinara (5,1 milion evra).

U avgustu 2021. Vlada je takođe za Hram izdvojila oko sedam miliona evra.
 
Koliko je do sada dato za izgradnju Hrama Svetog Save nije potpuno poznato, a mediji su prateći odluke iz Službenog glasnika od 2017. godine do kraja 2022. godine izračunali da je samo u tom periodu izdvojeno 68 miliona evra. 
 
Treba podesetiti da je predsednik Aleksandar Vučić u avgustu 2020. godine izjavio da je država u prethodne tri godine uložila 43 miliona evra u izgradnju Hrama Svetog Save. Tom prilikom Vučić je najavio da će pre kraja oktobra te godine biti završeni radovi u Hramu. 
 
Međutim, to nije bio slučaj i donacije su usledile i 2021. i 2022. godine, kao i sada u 2023. godini, tako da sa poslednjim transferom, građane Srbije je gradnja ovog verskog objekta koštala više od 72 miliona evra. 
 
Uz to, povremeno građani za Hram plaćaju i preko doplatne markice Pošte.

Izvor: Nova.rs, 021.rs, Direktno.rs