Glumac Nebojša Dugalić: Porazno i tužno da smo ovo postali



Mogu samo da ponovim sadržaj zvaničnog saopštenja Udruženja dramskih umetnika Srbije koje sam kao predsednik u petak uputio javnosti po treći put oko iste stvari, kaže za portal N1 glumac Nebojša Dugalić, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije i predsednik Upravnog odbora Glumačke organizacije Srbije.

On ističe da ne bi imao da doda ništa novo osim da izrazi „ličnu zastrašenost i poraženost zbog činjenice da posle takve tragedije koja se desila postoji u ovom narodu bilo ko ko može da na taj način targetira nečiju decu, kako je to učinjeno našim kolegama Tamari Dragičević, Petru Benčini i pre nekog vremena i Marku Janketiću“.

„Kada kancer jedne društvene zajednice pokaže takvo lice bojim se da smo kao društvo već u terminalnoj fazi. Da ne kažem u samrtnom ropcu. Ako neko i dalje može ovako da se oglašava u javnom prostoru neka se Gospod smiluje njegovom nerazumu i neka nas sve urazumi i daruje nam pokajanje. Baš porazno i tužno da smo ovo postali…“, napominje Dugalić.

Udruženje dramskih umetnika Srbije reagovalo je pre nekoliko dana na izjavu poslanika SNS Nebojše Bakareca na portalu Informera od 7. juna.

„Cilj ovog TREĆEG dobronamernog apela biće da odbrani kako Vaše, nesumnjivo plemenite, izuzetne i čovečne činove (doniranje kože bolesnoj deci) I OD VAS SAMIH, I OD SVIH ONIH KOJI BI TOME IŠTA PRIGOVORILI, ali isto tako da odbranimo i činove onih koji su optuženi da ‘nikad ništa nisu donirali niti bilo kome pomogli’, uz učitavanje ‘jedine misli vodilje koje glumci imaju’ a to je, ‘u se, na se i poda se’. Zanemarićemo sasvim nepristojnost i uvredljivost ovakvog učitavanja i poželećemo Vam dobru i mirnu savest sa Vašim sopstvenim mislima vodiljama u celoj ovoj stvari. Izražavamo najpre tugu zbog zloupotrebe sopstvenih dobročinstava i korišćenje istih da bi se udarilo po drugima i to upravo po onima koji su svoju humanost bezbroj puta bezrezervno, nesebično i nenametljivo dokazali. Priroda dobra bi trebalo da bude i u tome da se raduje tuđem dobročinstvu što ovde, nažalost, nije slučaj. Ali neka i to ostane predmet savesti onih koji su na takva namerna previđanja tuđeg dobra spremni“, navodi se u saopštenju UDUS, koje potpisuje predsednik tog udruženja Nebojša Dugalić.

Takođe se dodaje da se UDUS unapred ograđuje od svake potencijalne politizacije ovog saopštenja, kao i od eventualnih optužbi da je ovo zastupanje bilo kakve političke strane.

Izvor: N1 Beograd