Draža Petrović: Dobro veče Olja, ovde Peđa sa Jovanjice



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Bio neki Paja Cvećar i imao je originalan hobi - da se javlja u Utisak nedelje. Kada bi ga uključili u emisiju govorio je: „Dobro veče Olja, ovde Paja sa Voždovca. Dobri su vam gosti, a glasao bih za predlog broj pet. I ako mogu jedan mali komentar...”, pa bi onda Paja vaskolikoj javnosti predstavio neki svoj komunalni problem, dok ga Olja ne bi prekinula, jer umeo je Paja da pretera u dužini izlaganja.

Ima tome skoro 20 godina kada sam kao reporter posetio Paju u maloj sobi velike porodične kuće na Voždovcu gde je Paja napravio kabinet za javljanje u Utisak i još neke kontakt emisije. U kabinetu pisaća mašina, televizor i magnetofon. Odatle je Paja vodio bitke. Imao je stotine živih uključenja koje je pedantno snimio na pomenuti magnetofon pošto nije imao video-rikorder.

Recimo, čuo je svojevremeno da će asfaltirati samo Ulicu Milunke Savić, udaljenu od njegove 25 metara, a ostale tri okolne neće. Stavio prst na čelo, upitao sam sebe: što mi četiri kilometra od Slavije da budemo neasfaltirani, i dalje u blatu, a tolike donacije se daju baš za infrastrukturu?

– Iskoristim priliku da se javljam u emisije tim povodom. Kažem nekoliko reči o temi, a onda obrnem priču na asfaltiranje. Proleće leto i zima, blato do kolena, ukrali donacije za asfalt i slično. Jedanput je bio gost Čović. Malo o temi, a onda pitam: „Da li vi znate da mi ovde, četiri kilometra od Slavije, plivamo u govnima?“ I Čović i Nicović, koji je takođe gostovao, složili se da je to sramota – pričao mi je Paja kako koristi Utisak da javnost sazna za neki problem iz atara Gornjeg Voždovca, kao recimo da oni četiri kilometra od Slavije plivaju u govnima.

Posle je bio neki Nebojša iz Beograda, čiji je hobi takođe bio da se javlja u Utisak nedelje. Nebojša se javljao u Utisak nedelje da bi hvalio Vučića i to u vreme kada niko nije hvalio Vučića, sem njega kome je to u to doba bio perspektivan posao.

– Dobro veče, ovde Nebojša iz Beograda. Glasao bih za predlog broj sedam, zato što sam uveren da za gospodina Vučića Beograd nije tajna, i da su njegovo znanje i njegova energija, njegov graditeljski potencijal, nova nada za sve Beograđane, posebno za nas mlađe, i siguran sam da će on biti sjajan gradonačelnik – rekao je tada Nebojša iz Beograda u tom javljanju, a Vučić koji je u to vreme još bio opozicija, kao gost Utiska nedelje, smeškao se na ovo spontano javljanje još spontanijeg Nebojše, koji se kasnije pokazao kao spontani po(d)bačaj Srpske napredne stranke.

Posle je bio neki Langura iz Priboja, perspektivni poslanik Srpske napredne stranke, koji se javljao u Utisak nedelje da bi pljuvao Đilasa. Za razliku od Paje sa Voždovca koji je iznosio svoje komunalne probleme i Nebojše iz Beograda, koji je bio avangarda hvaljenja Vučića, Langura iz Priboja je iskoristio Utisak u kome je gost bio Đilas da saspe Đilasu u slušalicu sve što su mu rekli da o njemu treba da misli.

– Dobro veče… Moj najveći utisak je Mauricijus, Hongkong, Moldavija, a verovatno možemo saznati za još neke poreske rajeve gde se nalaze narodne pare. Pa bi gospodin Đilas mogao da kaže i 70 miliona evra gde je završilo na 53 računa u 17 zemalja… I koliko on toga ima i gde se sve to nalazi… Laku noć i prijatno – rekao je Langura iz Priboja, u vreme kada je bila aktuelna “afera Mauricijus”, za koju je kasnije utvrđeno da je skroz izmišljena u Vučićevoj tabloidnoj kujni.

Onda se desilo da se Utisak nedelje pre neki dan javio neki Peđa sa Jovanjice, optužen da je imao najveću fabriku skanka u ovom delu Evrope (a i šire), pa se taj segment Utiska nedelje, kada se Peđa javio, može nazvati i Utiskank nedelje.

– Moj utisak je da bih voleo da svi vi koji se borite za pravdu i predstavljate se kao nezavisni novinari da me pustite na miru da živim svoj život. Krivo mi je što nisam dobio priliku da gostujem i učestvujem u debati u kojoj nisam čuo mnogo toga istinitog. Nije mi jasno zašto su ljudi toliko ostrašćeni i zašto pričaju stvari o kojima ništa ne znaju… – rekao je Peđa sa Jovanjice u segmentu Utiska nedelje poznatijem kao Utiskank nedelje.

Ispostavilo se da je hobi Peđe sa Jovanjice da se javlja u Utisak nedelje i predlaže samog sebe za gosta, kako bi debatovao o stvarima o kojima on zna sve a ostali gosti ne znaju ništa, te da je Peđa sa Jovanjice pravi naslednik predsednika Vučića jerbo i on smatra da gosti svih emisija u kojima on ne gostuje ništa ne znaju o temi, ali on sve zna bolje od njih.

Peđa sa Jovanjice bi da ga puste na miru da živi svoj život, ali kad god uključi televizor tamo neko priča da je na njegovom poljoprivrednom dobru zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika iste poljoprivredne vrste u sirovom stanju. Što uopšte nije tačno, nego mu smestili, tako što su mu zasadili 65.581 stabljiku marihuane preko noći, pa je on ni kriv ni dužan obrao bostan, ili bi se pre moglo reći da je obrao marihuanu.
Pre Utiska nedelje Peđa sa Jovanjice je voleo da se javlja ljudima i čestita im Dan BIA. Ministar policije Bratislav, naime, pričajući o svojim kontaktima sa Peđom sa Jovanjice rekao je u Skupštini da je bio samo jedan kontakt između njih dvojice.

– Odgovorno tvrdim da sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja, samo jedna jedina poruka, a to je „Čestitam vam Dan BIA“ i „Hvala vam, ove godine nećemo slaviti“ – kazao je ministar Bratislav.

Kažu da je Peđa sa Jovanjice voleo da o Danu BIA šalje ljudima poruke: „BIA se rodi“, dok su mu direktori BIA odgovarali sa: „Vaistinu se rodi!“, bio je to lep pravoslavni običaj da se tog dana ljudima čestita najradosniji špijunski praznik.

Međutim, te godine je proslava Dana BIA odložena zbog korone, posle su Peđu uhapsili na pravdi Boga, ali je on ovih dana izašao iz svih vrsta pritvora, kako zatvorskog, tako i kućnog, pa slobodno šeta po Jovanjici, javlja se u Utisak i analizira neznanje gostiju, ali će sasvim sigurno i ove godine čestitati Dan BIA sadašnjem direktoru BIA tradicionalnim pozdravom: “BIA voskrese”, dok će mu on odgovoriti: “Vaistinu voskrese”.

Tako da je Peđa sa Jovanjice zapravo samo jedan običan čovek, kao onaj Paja Cvećar, koji želi da ukaže ljudima na svoje probleme. S tim što je Paja Cvećar želeo da ukaže kako oni četiri kilometra od Slavije plivaju u govnima, dok Peđa sa Jovanjice želi da ukaže na svoj problem i nekako ispliva iz g….. u koje je sam upao.

I videćete da će uspeti, jer je Peđa verujući čovek, ima čak i Tviter gde vodi kampanju Pravda za Jovanjicu. Dirljivo…